Els darumaEls daruma són figures votives japoneses sense cames ni braços que representen Bodhidharma, el fundador i primer patriarca del Zen. Diu la llegenda que el mestre Daruma va perdre les cames d'estar-se set anys meditant assegut en una cova, les cames se li van assecar de no fer-les servir.
Normalment els ninos daruma són fets de pasta de paper i pintats de color vermell però també n'hi ha d'altres colors.
El nino representa una cara estilitzada d’home. Els ulls són cercles buits de color blanc. Es demana un desig al nino i amb tinta negra se li pinta un sol ull, tradicionalment, l'ull dret. Només se li pintarà l'altre ull si el desig s'arriba a acomplir.
Se suposa que l'ídol, que vol que li pintin l'altre ull, s'esforçarà per ajudar a aconseguir l'objectiu.
Mentre el desig no s'acompleix, el daruma borni s'exposa en algun lloc prominent de casa, envoltat d'altres objectes honorables, com per exemple a l'altar budista domèstic o Butsudan. Només es pot tenir un sol daruma alhora.
Si el desig s'arriba a aconseguir, llavors es completa la figura pintant-li l'altre ull i és costum portar-lo com a ofrena a un temple budista, a manera d'exvot.
Si el desig no s'aconsegueix, llavors el daruma es crema en una cerimònia de purificació (que sol fer-se a finals d'any) per mostrar que el peticionari no renuncia al desig, sinó que cercarà aconseguir-lo per altres mitjans.
Per als japonesos el daruma és un símbol de la disciplina, la determinació, i el sacrifici per aconseguir amb èxit el que es desitja.

(Font: Vikipèdia)
(Imatge: Japanwallpaper)

Darrerament he rebut un encarrec per fer uns quants darumas. Sempre s'aprenen coses noves!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada